Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   La 23 august, la Nemţeni

La 23 august, la Nemţeni

Premierul Vlad Filat a prezidat, la Nemţeni, Hânceşti, o şedinţă de lucru în problema lichidării consecinţelor inundaţiilor

În cadrul şedinţei, au fost discutate subiecte ce ţin de plasarea temporară a sinistraţilor, asigurarea lor cu cele necesare, problemele ce există şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse în continuare în acest sens.

Anatol Chetraru, preşedintele raionului Hânceşti, a spus că terenurile pentru construcţia caselor pentru sinistraţii din Nemţeni şi Cotul Morii sunt pregătite, iar lucrările de construcţie pot începe imediat după desfăşurarea licitaţiei de selectare a companiei ce le va efectua.

El a informat că la Cotul Morii şi Nemţeni au început să activeze comisiile locale de evaluare a stării imobilelor afectate de inundaţii.

Prim-ministrul a anunţat că, la data de 23 august, vor demara lucrările de construcţie a caselor pentru sinistraţi, precizînd că prioritatea numărul unu este asigurarea lor cu acoperiş de asupra capului pînă la începerea sezonului rece al anului.

Vlad Filat a amintit în context că sinistraţii pot alege una din trei opţiuni: să li se procure o casă în zona limitrofă, să li se construiască una nouă, să primească despăgubire pentru imobilul pierdut, conform concluziei comisiei de evaluare.

„Guvernul şi autorităţile locale se află în aceeaşi barcă şi avem responsabilitatea de a construi case pentru toţi sinistraţi în termenele stabilite”, a spus Prim-ministrul.

Vlad Filat a îndemnat autorităţile locale să nu facă promisiuni fără a se consulta, menţionînd în context că toate promisiunile şi deciziile trebuie să aibă la bază posibilităţile reale.

Premierul a menţionat că Guvernul a identificat resursele necesare pentru a-i despăgubi pe cei care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, menţionînd că orice speculaţii în acest sens sînt inadmisibile.

În altă ordine de idei, Vlad FILAT a cerut să fie informat permanent despre asigurarea sinistraţilor cu alimente, apă potabilă şi condiţii de cazare. Primarii localităţilor Nemţeni, Obileni, Sărăteni şi Cotul Morii au spus că la acest capitol nu sînt probleme, sinistraţii fiind asiguraţi cu cele necesare.

Totodată, s-a menţionat că unele unităţi comerciale din regiune au majorat preţul la pîine cu 25-75 bani, producătorul din raion nemajorînd preţul. Vlad FILAT a solicitat organelor cu funcţii de control să demareze o investigaţie, urmînd ca cei care au majorat neîntemeiat preţul la pîine să fie sancţionaţi.

În cadrul aceleaşi şedinţe, Premierul a anunţat că cei care şi-au pierdut recolta în inundaţii, de asemenea, vor fi despăgubiţi, la fel ca şi acei pe terenurile cărora vor fi construite case pentru sinistraţi. O comisie urmează să facă evaluarea pagubelor suportate de agricultori.

După şedinţă, Premierul a inspectat barajul de la Nemţeni, unde în prezent se desfăşoară lucrările de reconstruire a acestuia. Vlad FILAT a fost informat că în cîteva zile lucrările respective vor fi finisate.